- Produk Tenusu: Keju, Susu segar, mentega dll
- Seafood: Gamat, Ketam Sotong dll.
- Minuman: Kopi, Teh, Minuman bercoklat.
- Daging: Daging Merah seperti daging Lembu, Kambing, Unta, Rusa dll.
- Sayur dan Buah: Bergetah dan berangin seperti Nangka, Sukun, Cempedak Kundur dll.
- Ikan yang Bersisik: Haruan, Gelama, Merah.
- Makanan Segera dan Produk dalam Tin,: Ikan Sardin, Laici, Jagung, Minuman bergas serta bahan yang mempunyai bahan pengawet.
- Makanan Berjeruk: Ikan Masin, Telor asin, Budu, Belacan dll.
- Makanan yang di Panggang: Sate, Ikan Bakar (Semua yang dibakar terdapat banyak karbon yang tinggi).
- Kulit Ayam dan Itik mesti dibuang.
- Makan banyak sayuran crucifer seperti brokoli, kobis bunga dll.
- Makan sekurang-kurangnya 3 hidangan ikan air sejuk seperti salmon, tuna, tenggiri, kod.
- Makan banyak tempeh, tofu, tahu dan air kacang soya.
- Makan sayuran organik
- Makan cendawan payung, tiram, shitake dsn.
- Makan makanan yang banyak betakeratone, karotenoid dan flavonoid seperti tembikai, betik, tomato dan carrot.
- Makan sayuran alium seperti bawang putih, bawang merah, bawang hijau, kucai dan daun bawang.
- Minum air yang bersih yang bebas dari klorin, banyakkan air mineral.
- Jangan memakan kentang, bawang yang bertunas, kerana tempat yang bertunas itu tinggi dengan karsinogen atau agen kanser.
- Makanlah makanan seperti spirulina.
- Kurangkan minuman bergula.
- Elakkan kudapan seperti keropok, kerepek, kuih manis, kek yang sarat dengan lemak, gula dan garam.
- Jika makan di luar, makanlah makanan yang berkukus, sup, reneh/stew atau oven grill.
Monday, March 12, 2012
PANTANG LARANG MAKANAN UNTUK PESAKIT KANSER
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalamualaikum. air yogurt termasuk dalam produk tenusu ke?
ReplyDelete