Monday, March 12, 2012

PANTANG LARANG MAKANAN UNTUK PESAKIT KANSER




  1.  Produk Tenusu: Keju, Susu segar, mentega dll
  2.  Seafood: Gamat, Ketam Sotong dll.
  3.  Minuman: Kopi, Teh, Minuman bercoklat.
  4.  Daging: Daging Merah seperti daging Lembu, Kambing, Unta, Rusa dll.
  5.  Sayur dan Buah: Bergetah dan berangin seperti Nangka, Sukun, Cempedak Kundur dll.
  6.  Ikan yang Bersisik: Haruan, Gelama, Merah.
  7.  Makanan Segera dan Produk dalam Tin,: Ikan Sardin, Laici, Jagung, Minuman bergas serta bahan yang mempunyai bahan pengawet.
  8.  Makanan Berjeruk: Ikan Masin, Telor asin, Budu, Belacan dll.
  9.  Makanan yang di Panggang: Sate, Ikan Bakar (Semua yang dibakar terdapat banyak  karbon yang tinggi).
  10.  Kulit Ayam dan Itik mesti dibuang.
  11.  Makan banyak sayuran crucifer seperti brokoli, kobis bunga dll.
  12.  Makan sekurang-kurangnya 3 hidangan ikan air sejuk seperti salmon, tuna, tenggiri, kod.
  13.  Makan banyak tempeh, tofu, tahu dan air kacang soya.
  14.  Makan sayuran organik
  15.  Makan cendawan payung, tiram, shitake dsn.
  16.  Makan makanan yang banyak betakeratone, karotenoid dan flavonoid seperti tembikai, betik, tomato dan carrot.
  17.  Makan sayuran alium seperti bawang putih, bawang merah, bawang hijau, kucai dan daun bawang.
  18.  Minum air yang bersih yang bebas dari klorin, banyakkan air mineral.
  19. Jangan memakan kentang, bawang yang bertunas, kerana tempat yang bertunas itu tinggi dengan karsinogen atau agen kanser.
  20.  Makanlah makanan seperti spirulina.
  21.  Kurangkan minuman bergula.
  22.  Elakkan kudapan seperti keropok, kerepek, kuih manis, kek yang sarat dengan lemak, gula dan garam.
  23.  Jika makan di luar, makanlah makanan yang berkukus, sup, reneh/stew atau oven grill.


1 comment: